19 juni 2015

Eindelijk onderzoek naar misstanden stadsverwarming

De Partij van de Arbeid kreeg donderdag van wethouder duurzaamheid Lot van Hooijdonk (GroenLinks) de toezegging dat er een onderzoek komt naar de misstanden rond stadsverwarming. SP-wethouder Paulus Jansen (wonen) weigerde, ondanks herhaaldelijk aandringen, onderzoek te doen naar de oorzaken van de buitensporig hoge naheffingen waarmee bewoners soms geconfronteerd worden. Ik ben daarom opgelucht dat Van Hooijdonk die bereidheid donderdag tijdens een commissievergadering wel toonde.

Utrecht telt duizenden afnemers van stadsverwarming. Bij stadsverwarming wordt bijvoorbeeld restwarmte van elektriciteitscentrales gebruikt. Hierdoor is het een duurzamer alternatief dan voor warmte die door een gasketel wordt opgewekt. Maar de afgelopen maanden ontving de PvdA berichten dat het ook een veel duurder alternatief kan blijken. Ik heb mensen gesproken die een naheffingen van honderden euro’s ontvingen, maar ook nóg extremere gevallen waarbij het om bijna €2000,- ging.

Mijn fractie steunt vanzelfsprekend het voornemen om de CO²-uitstoot terug te dringen, maar het mag niet zo zijn dat mensen er in financiële problemen door belanden. In een aantal schrijnende gevallen gaat het om gezinnen die het al niet breed hadden en door de naheffing verder in de ellende worden gestort.

Voor zowel de afnemers als de leveranciers geldt dat zij in de meeste gevallen niet kunnen aanwijzen waar het hoge verbruik en de hoge kosten aan te wijten zijn. Voor de PvdA was de starre houding van de SP-wethouder daarom onbegrijpelijk. Jansen verschool zich telkens achter het argument dat deze kwestie de gemeente niet aangaat. Gebruikers moeten zich maar wenden tot de geschillencommissie. Onbegrijpelijk. Maar gelukkig ziet wethouder Van Hooijdonk de noodzaak van een stadsbreed onderzoek wel in.

 

Voor vragen kan je contact met me opnemen via 06 48502989 of b.isik@utrecht.nl

 

Volg me op twitter:

@BulentIsik1121