Het nieuwe Beurskwartier na de sloop

25 mei 2023

De Utrechtse raad bespreekt deze week de plannen voor het nieuwe Beurskwartier, waar ook de Croeselaan onder valt. De PvdA heeft zich in Utrecht altijd sterk verzet tegen de onnodige sloop van de bestaande woningen aan de Croeselaan. Helaas is het bestemmingsplan hierover al vastgesteld en is er niets maar te doen. Het Stedenbouwkundig Plan dat nu voorligt gaat dan ook met name over hoe het plan er van buiten uit komt te zien. En dat is een prima uitwerking van een plan dat niet de onze is. 

Belangrijk en positief in het nieuwe plan is dat, mede door de inzet van de PvdA, het aandeel sociale huur van de 2.500 geplande woningen in het Beurskwartiers is verhoogd van 20% naar maar liefst 35%. Daarnaast moet 25% betaalbare koop of huur worden. Zo wordt ruim meer dan de helft van de nieuwe woningen betaalbaar voor alle Utrechters. Ook is het gelukt dat de sociale huurwoningen een stuk groter worden in de nieuwe plannen: gemiddeld 65m2 per woning. En alle sociale huurwoningen worden corporatiehuur en daarmee ook voor de lange termijn betaalbaar. Dat is hard nodig: ruime en betaalbare woningen in het nieuwe centrumdeel.  

Voor ons is het noodzaak om zo snel mogelijk te starten met de beloofde nieuwe, vergelijkbare woningen voor de huidige bewoners uit de woningen die worden gesloopt. Sommigen van hen wonen al bijna hun hele leven aan de Croeselaan en hebben zich met de PvdA sterk verzet tegen de sloop. Daarom is het zaak dat zij zo snel mogelijk over kunnen en dat ze in hun vertrouwde buurt kunnen blijven wonen.