Joods rechtsherstel

22 december 2020

Afgelopen week werd bekend dat Utrecht spijt betuigt voor de manier waarop de stad na de Tweede Wereldoorlog is omgegaan met de Joodse gemeenschap. Commissielid Ilse Raaijmakers: “Het is goed dat dit onderzoek er is gekomen. Na Amsterdam, Den Haag en Rotterdam kon een onderzoek in Utrecht niet uitblijven.” Uit het onderzoek blijkt dat Utrecht weinig compassie heeft getoond met Joodse inwoners die terugkeerden uit concentratiekampen of de onderduik. Zij werden uiterst zakelijk en ongastvrij ontvangen. De gemeente wil als compensatie een bedrag van 300.000 euro aan de Joodse gemeenschap aanbieden.

Ilse: “In 2018 nam ik samen met twee Joodse gemeenschappen het initiatief om een onderzoek in gang te laten zetten. Wij vinden het een morele plicht om dit uit te laten zoeken. Het is nooit te laat om als stad te erkennen dat we in het verleden fouten hebben gemaakt. Het onderzoek en het financiële gebaar betekenen veel voor Joodse inwoners in onze stad.”

Eddo Verdoner, voorzitter van het Centraal Joods Overleg en lid van onze Utrechtse afdeling zegt hierover: “Het erkennen van fouten is een belangrijke stap, ook al is het 75 jaar na de bevrijding rijkelijk laat. Veel ouderen herbeleven deze verschrikkelijke tijden op hun oude dag. Het gebaar dat nu gedaan wordt geeft hen het gevoel, dat ze niet alleen staan.”

Meer over het onderzoek is hier te vinden.