Meer legale werkplekken voor sekswerkers

28 juni 2023

Afgelopen donderdag stemde de raad voor het snel realiseren van meer legale werkplekken voor sekswerkers in Utrecht. Dat is goed nieuws, want die plekken zijn er nu veel te weinig.

Sekswerk is legaal, maar het beroep is bijna nergens in Utrecht legaal uit te oefenen. Terwijl het voor de veiligheid van sekswerkers zo belangrijk is dat zij hun werk gewoon legaal kunnen doen. Afgelopen jaar deed een commissie o.l.v. Winnie Sorgdrager aanbevelingen om op een goede manier te komen tot nieuwe werkplekken voor sekswerkers in Utrecht. En niet onbelangrijk: het vertrouwen van sekswerkers te herstellen.

Lees hier de aanbevelingen van de commissie-Sorgdrager.

Als PvdA zijn we blij met deze aanbevelingen. Daarom is het goed dat het stadsbestuur nu snel aan de slag wil om deze uit te gaan voeren. Belangrijke voorwaarde voor ons is dat sekswerkers hierbij betrokken worden. De komende jaren wordt het eerst werk gemaakt van de mogelijkheid legaal thuis te werken als sekswerker en het realiseren van ‘proeftuinen’, plekken waar meerdere sekswerkplekken bij elkaar komen.

Thuiswerken

Thuiswerken vindt nu al plaats. Door corona gebeurde dit al meer dan eerst en het gebrek aan legale plekken zorgt ervoor dat veel sekswerkers dit blijven doen. Maar illegaal, en dus uit het zicht.  De behoefte om dit te legaliseren is daarom groot. Met het legaliseren kunnen er duidelijke afspraken gemaakt worden tussen de gemeente en de sekswerker die de veiligheid vergroten. Ook moeten er afspraken komen die ervoor zorgen dat dit niet leidt tot overlast, door bijvoorbeeld reclame aan de buitenkant van een woning te verbieden. Ook mag het werk alleen plaatsvinden in de woning als de sekswerker daar ingeschreven is.

Kleinschalige proeftuinen

Daarnaast komen er kleinschalige locaties voor sekswerkers die niet thuis willen of kunnen werken. Hierbij hebben we een voorkeur voor sekswerkers die zo’n locatie met steun van de gemeente in zelfbeheer organiseren. De steun van de gemeente is daarin belangrijk, want sekswerkers kunnen te maken krijgen met barrières die andere beroepen niet tegenkomen wanneer ze een locatie voor hun werk zoeken. Naast deze plekken moet soepelere regelgeving leiden tot meer kleinschalige locaties, waarbij het ook een optie moet zijn dat gemeentelijke panden hiervoor benut worden.

In de toekomst

In de toekomst zien wij graag dat alle aanbevelingen van de commissie-Sorgdrager opgevolgd worden. Daarom dienden wij samen met andere partijen moties in die voor de toekomst kijken of bij nieuwe ruimtelijke ontwikkelingsplannen op kleinschalige manier straatsekswerk mogelijk gemaakt kan worden. Ook moet er alles aan gedaan worden sekswerkers die in het verleden afgehaakt zijn door hun geschade vertrouwen in de gemeente, weer aangehaakt worden. Dat vertrouwen te voet komt en te paard gaat beseffen we, en maakt de noodzaak ons hiervoor in te spannen des te groter.

Snel resultaat

Om deze plannen mogelijk te maken zijn aanpassingen nodig in regelgeving en naar verwachting kan dat in de eerste helft van 2024 gebeuren. Het is goed dat er hiermee perspectief komt voor sekswerkers in Utrecht, want dat zij nu illegaal hun werk doen terwijl dat legaal moet én kan, heeft alleen maar nadelen.