14 april 2020

Nieuwe solidariteit: Nancy Kombrink begon de Facebookgroep ‘Corona durf te vragen/helpen’

De coronacrisis heeft ingrijpende gevolgen voor het dagelijks leven, en raakt ons allemaal diep. Mensen vrezen voor hun inkomen, hun gezondheid of de gezondheid van dierbaren. Maar deze moeilijke tijd wordt ook gekenmerkt door zorg en liefde voor elkaar. Het is indrukwekkend hoe solidair onze stad zich toont: we kijken naar elkaar om en zorgen voor elkaar. In de portrettenreeks ‘Nieuwe solidariteit’ interviewen we Utrechters die andere stadsgenoten in deze tijd helpen. De 35-jarige Nancy Kombrink bijt het spits af.

Toen Nancy aan het begin van de corona-maatregelen op Facebook een oproep voorbij zag komen van mensen die hun hulp aanboden, dacht ze: dát kan georganiseerder. Ze startte de Facebook-groep ‘Corona Durf te vragen/helpen’ voor mensen die hulp nodig hebben, én voor mensen die anderen graag willen helpen. In een paar dagen tijd werd de pagina dermate populair, dat Nancy voor iedere provincie en de steden Amsterdam en Utrecht een eigen pagina heeft aangemaakt. Nancy: “Inmiddels heeft de algemene pagina 10.500 leden alle Facebook-groepen bij elkaar 25.000.” Nancy stuurt zelf nu 35 moderators aan die ervoor zorgen dat iedereen zich op de pagina’s netjes blijft gedragen.

In het begin waren er heel veel mensen die hun hulp aanboden. “De populariteit van de verschillende groepen zorgen ervoor dat er steeds meer initiatieven ontstaan en dat de samenwerking met gemeenten snel en soepel verloopt.” De hulpvragen van mensen lopen erg uiteen; van boodschappen doen tot het langsbrengen van twee gebakjes bij een verzorgingstehuis namens iemand die zelf jarig is, maar in een andere provincie woont en nu niet langs kan komen. Nancy: “Wat ik ook veel zie, zijn oproepen om een kaartje te sturen naar kinderen en opa’s en oma’s die in deze tijd jarig zijn. Aangezien je verjaardag vieren met visite nu geen optie is.”

Het onderhouden van de verschillende groepen kost de moderators veel tijd. Zo zijn er topics aangemaakt over het inzamelen van gratis schoolspullen en zij zorgen ervoor dat die op de juiste plekken komen. Nancy: “Ook heb ik regels gemaakt, want het is niet de bedoeling dat er reclame wordt gemaakt of nieuws wordt gedeeld. De moderators letten daarop.” Volgens Nancy zou het allermooiste zijn als de Facebook-groepen na de corona-maatregelen blijven bestaan. “Maar dan zou ik willen dat de pagina’s doorgaan als ‘Durf te vragen/helpen’.”

Helpen of hulp nodig?

Heb jij zelf hulp nodig óf heb je tijd (over) om Utrechters te helpen? Hier kun je je aanmelden als lid van de Utrechtse Facebookgroep ‘Corona Durf te vragen/helpen’.