18 januari 2016

Nieuwjaarsspeech: ‘Ontbraafd het jaar in!’

“Welkom allemaal, fijn om jullie in ons fantastisch pand te kunnen verwelkomen.

Ik ben inmiddels al meer dan een jaar voorzitter van deze afdeling, maar ik werk ook bij Movisie, een landelijk kennisinstituut. Daar zijn we op 5 januari begonnen met een nieuwe werkwijze, ‘samen sturen op impact’.

Vóór 5 januari waren we vooral bezig met het ontwikkelen en uitvoeren van regels, protocollen en structuren – natuurlijk met de beste bedoelingen. Onze middelen waren doelen geworden. We waren zo gefo-cust op productie en targets, dat we niet voldoende nadachten over wat we precies wilden bereiken met ons werk. Een typisch geval van: ‘Hitting the targets, but missing the point’.

Wij als PvdA kunnen daar ook last van hebben. Maar we doen ons best als bestuur, als fractie, als actieve leden om nog meer impact te hebben met wat we doen op het leven van Utrechters. Vanochtend hebben we met elkaar keihard gewerkt om nog meer focus aan te brengen in onze politieke speerpunten, scherpte in onze oppositie toon te brengen en ons netwerk te benutten. We zijn goed op dreef!

En toch… Om impact te hebben is er meer nodig. Want we willen dat burgers zien dat de PvdA er toe doet, dat ze voelen dat de PvdA er voor hen is en dat ze merken dat de PvdA hen een stem geeft. Wij willen nóg meer samen met bewoners optrekken, dat iedereen weet dat wij voor een eerlijk beleid en kansen voor allen staan. En we willen samen vooruitgang boeken.

Om dát voor elkaar te krijgen moeten we uit onze bestuurlijke comfort zone komen, misschien zelfs dingen anders doen dan ze horen of anders doen dan we gewend zijn. Daar is lef voor nodig. Want targets halen, maar de kern missen, daar doen we het als afdeling niet voor. Ik pleit daarom niet zomaar voor vernieuwing, ik pleit voor ‘ontbraving’. Ik wens de afdeling, ik wens ons allemaal een minder braaf 2016 toe, ik wens jullie én mezelf lef toe om tot de kern te komen van onze waarden.

Wat ik precies voor me zie?

Dat we durven te canvassen in Overvecht, juist als de wijk in brand staat. Niet omdat het makkelijk of afgesproken is maar omdat we er willen zijn als de bewoners het moeilijk hebben. We willen luisteren zonder valse beloftes te doen omdat onze waarden de basis van ons denken en handelen vormen. Niet het wetboek, niet de procedures binnen de partij maar onze waarden.

Ik zie ook voor mij dat we energie krijgen van een ALV omdat we de procedures snel doorlopen om minstens net zoveel tijd te besteden aan inhoudelijke discussies. Waar we kritisch en open discussiëren omdat we elkaar willen versterken en onze opvattingen slijpen aan de redenatie van anderen.

Dat we scherp durven te opiniëren – ook als we ons niet hebben ingedekt met alle feiten – omdat we fouten mogen maken en geloven in voortschrijdend inzicht.

Dat we durven af te wijken van hoe het hoort of wat we gewend zijn te doen omdat we verschillende wegen kunnen bewandelen om onze ambities te bereiken.

Dat we normstellend durven te zijn, ook als we afwijken van standpunten uit de Tweede Kamer, juist dan.
Dat we doelen en middelen uit elkaar blijven halen. Moties, amendementen, evaluatierapporten, bijeenkomsten… Het zijn allemaal middelen. Middelen die we inzetten om bewoners te helpen met onze waarden als leidraad. Dát is het doel, ons doel, de reden waarom wij samen de PvdA Utrecht vormen.

Beste mensen, ik wens ons een afdeling toe die ontbraaft om tot de kern te kunnen komen. En je weet mij te vinden als je hier anders over denkt.

Hef het glas allemaal Op naar een gedurfd 2016!

Lou Repetur
Voorzitter bestuur PvdA Utrecht