6 september 2016

Opnieuw bewijs dat de Utrechtse thuiszorg beter kan

De Utrechtse rekenkamer presenteert vandaag een rapport met schrijnende conclusies over het beleid ten aanzien van huishoudelijke hulp. Het rapport stelt onomwonden dat de gemeente tekortschiet. Eerder kreeg het college al een tik op de vingers van de hoogste bestuursrechter. Ook de rekenkamer oordeelt nu dat veel Utrechters niet de hulp krijgen die zij nodig hebben.

De conclusies bevestigen wat de gemeenteraadsfractie van de Partij van de Arbeid meerdere keren in de raad heeft aangekaart. “De gemeente heeft onvoldoende inhoud gegeven aan de wettelijke eis om individueel maatwerk toe te passen”, schrijft de rekenkamer. Er is sprake van onzorgvuldige herindicaties die in de meeste gevallen zijn vastgesteld zonder bij mensen thuis langs te gaan, de zogenaamde keukentafelgesprekken. Ook zegt de rekenkamer dat er meer is bezuinigd dan nodig. Er blijft daarom € 2,8 miljoen zorggeld over. Terwijl de helft van de Utrechters die gebruik maken van huishoudelijke hulp aangeeft niet genoeg hulp te krijgen voor een schoon huis.

Weggewuifd

De PvdA Utrecht heeft het college van B en W meerdere keren geprobeerd bij te sturen, onder andere met een motie voor meer maatwerk. Het enorme aantal bezwaarschriften vorig jaar, 871 in totaal, werd weggewuifd. Er zijn altijd ontevreden mensen, zo redeneerde de wethouder. De rekenkamer schrijft juist dat het om een kwetsbare groep mensen gaat en van wie veel mensen aangeven de energie niet te hebben om bezwaar aan te tekenen of in beroep te gaan.

Aanbevelingen overnemen

Het college kan niet langer volharden in halsstarrigheid. De PvdA Utrecht wil dat de aanbevelingen uit het rapport om maatwerk te leveren, voor meer duidelijkheid te zorgen en de kwaliteit te verbeteren, over worden genomen. Dat zal dan ook de inzet zijn tijdens het debat in de gemeenteraad.

voor vragen kunt u contact opnemen met Marleen Haage, fractievoorzitter Partij van de Arbeid Utrecht