25 maart 2021

Oproep voor grote regenboogvlag op de Dom

Donderdag 1 april is het precies twintig jaar geleden dat in Nederland het eerste huwelijk tussen mensen van gelijk geslacht werd voltrokken. Nederland was het eerste land ter wereld dat het burgerlijk huwelijk openstelde voor personen van hetzelfde geslacht.

Ilse Raaijmakers: “Een mooie mijlpaal waar we ongelooflijk trots op zijn en die we absoluut moeten vieren. Ik was 16 toen het werd toegestaan en kan het me nog zo goed herinneren”.

 

Nog genoeg om voor te strijden

Eerder vroeg de PvdA al of de gemeente aandacht wilde besteden aan dit jubileum en de wethouder heeft dit toegezegd. Zo wordt de regenboogvlag op 1 april in elk geval bij het stadskantoor gehesen. Ilse: “Dit is belangrijk omdat het aan de ene kant een herkenbare mijlpaal is voor iedereen. Aan de andere kant is het een mooi statement om aandacht te vragen voor de problemen waar de lhbti gemeenschap tegenaan loopt. Want ja, we hebben het huwelijk, maar er is nog genoeg om voor te strijden. Ik hoop dat veel Utrechters dit initiatief omarmen en de vlag uithangen!”

Vlag óók op Dom

De fracties van de PvdA, GroenLinks, D66, Student&Starter, de SP, de Partij voor de Dieren, het CDA, de VVD en de PVV zijn van mening dat er één plek is waar een grote regenboogvlag niet mag ontbreken: de Domtoren. Ilse: “De Domtoren is hét belangrijkste symbool van Utrecht en bevindt zich nabij het Utrechtse homomonument. Daarom vragen wij het college op 1 april een grote regenboogvlag aan de Domtoren te bevestigen”. Deze oproep wordt ondersteund door COC Midden-Nederland, PANN Utrecht, Midzomergrachtfestival, Queer Film Festival Utrecht, Cruise Control, Queer 030, Utrecht Pride, Café Kalff, Bodytalk Utrecht, What You See Festival en RUBBER.