24 januari 2019

Problemen met parkeren van fietsen met kratjes en kinderzitjes in stallingen

Als je in Utrecht je fiets met kinderzitje(s) of krat in een stalling bij het centraal station wil parkeren heb je sinds deze maand een probleem. Bij de stalling Jaarbeursplein wordt actief gehandhaafd en zijn slechts 2% van de fietsparkeerplekken bestemd voor deze zogenaamde “licht afwijkende fietsen”.

Ook bij de stalling Stationsplein is het aantal parkeerplekken voor deze fietsen (onaangekondigd) drastisch ingekort. OV-fietsen hebben gedeeltelijk de plaats van deze fietsen ingenomen.

Fietsers worden geïnstrueerd hun fiets bij de stalling Sijpesteijn of Knoop te parkeren. Laatstgenoemde stalling is vanaf Stationsplein nog een aardig eind fietsen als je een trein moet halen, met als gevolg dat veel fietsers hun fiets illegaal in het gangpad of bij de brandslang parkeren.

Onveilige situatie

De PvdA vindt dit een onwenselijke en onveilige situatie. Zeker als men bedenkt dat het aantal afwijkende fietsen alleen maar zal toenemen. De fiets met krat wint aan populariteit en (gelukkig) vervoeren steeds meer ouders hun kinderen per fiets. Is er voor deze fietsen in de toekomst voldoende plek bij het centraal station?

Vragen

Rick van der Zweth stelt vanmiddag de volgende vragen:

  1. Wat zijn per stalling (Jaarbeursplein, Sijpesteijn en Stationsplein) de alternatieven die aan fietsers geboden worden als de parkeerplekken voor “licht afwijkende fietsen” vol zijn?
  2. Wat gaat de wethouder op korte termijn doen om het tekort aan plekken voor “licht afwijkende fietsen” op te lossen? Mogelijk is het langer open laten van de stallingen op het Smakkelaarsveld of parkeren op het maaiveld een oplossing. Is de wethouder bereid hiernaar te kijken?
  3. In het AD zei Hessel Koster, woordvoerder bij de NS, dat er nog geen oplossing voor de “licht afwijkende fiets” op de lange termijn is. Klopt dit? Wat gaat de wethouder eraan doen om deze oplossing te vinden?
  4. Wat gaat de wethouder doen aan de onveilige situatie bij de parkeerplekken voor “licht afwijkende fietsen” in de stalling Stationsplein?