9 april 2015

Proces ‘huisjesmelker’ tegen Utrechtse voorzitter Jonge Socialisten

Vandaag was in Amsterdam de rechtszitting van het kortgeding van huisbaas Van Hooijdonk tegen onze Utrechtse Jonge Socialistenvoorzitter, Stijn Jansen. Hij was voor het eerst in zijn leven in de rechtbank, omdat hij Van Hooijdonk een “notoire huisjesmelker” had genoemd. Met een aantal JS’ers, zijn ouders en een goede advocaat, zette Stijn de verdediging in. Ook  Marleen Haage, fractievoorzitter van de Partij van de Arbeid Utrecht, was bij de zitting aanwezig.

De advocaat van Van Hooijdonk, die zelf niet bij de rechtszitting aanwezig was, kwam als eerste aan het woord. Hij somde een serie nieuwsberichten op waarin Van Hooijdonk werd genoemd. In die artikelen kwam ook de bewering van de Jonge Socialisten voorbij dat dhr. Van Hooijdonk zijn huurders niet goed behandelt, te hoge huren vraagt en dat hij kritiek daarop niet duldt. Deze en meer aantijgingen zijn eerder gedaan bij het VARA-programma Kassa, bij RTV Utrecht en in de Metro. De terechte vraag van de rechter was dan ook waarom dhr. Van Hooijdonk wel stappen tegen de Jonge Socialisten onderneemt en niet tegen al deze media. Ook zij hebben hem onder meer ‘horrorhuisbaas’ genoemd en zijn omgang met zijn huurders belicht. Tv-programma Kassa liet enkele huurders daarbij ook zelf aan het woord.

De advocaat van de JS bepleitte dat Stijn en de JS Van Hooijdonk niet als privépersoon, maar als publiek figuur hebben aangesproken. Daarmee hebben zij een bijdrage geleverd aan het publieke debat. De betreffende website met het artikel van Stijn heeft slechts 136 bezoekers gegenereerd. Zij kunnen onmogelijk meer reputatieschade hebben toegebracht dan alle landelijke en lokale media die veelvuldig over de huisbaas hebben bericht.

Gezien het verloop van de rechtszitting vandaag, gaan we ervan uit dat de Utrechtse JS-voorzitter Stijn Jansen een goede kans maakt om de zaak te winnen. De rechter doet 23 april uitspraak.

 

Het bericht dat leidde tot de rechtszaak vind je hier.