13 oktober 2014

PvdA Ombudsteam brengt Riet en Jaap weer samen

Foto Ombudsteam 12aHet gaat weer goed met Riet. Ze zit nu in een Utrechts verpleeghuis, en dat blijft waarschijnlijk zo. Ze maakte deze zomer tochtjes samen met haar man Jaap in de auto: kersen eten, familiebezoek, genieten van de natuur. Als Jaap geen 92 was, en fitter dan hij is, zou ze zelfs naar huis kunnen.

Riet snapt dat dat niet gaat. Er is veel dat zij nu begrijpt; ze is véél beter dan toen tijdens de kerstdagen het Ombudsteam werd ingeschakeld. Goede zorg, fysiotherapie en de juiste medicijnen en nu gaat álles beter.

We kregen een alarmerend mailtje van voorzitter Hans Spekman. De kinderen van Jaap en Riet waren boos! Omdat er, toen het echt hard nodig was, in Utrecht geen goede zorg voor hun moeder was te vinden. Riet was in een verpleeghuis in Amsterdam beland. Altijd de sociaal-democratie trouw geweest, en véél voor Utrecht gedaan. Moest dat nu zo eindigen?

Wat was er fout gegaan?
De thuiszorg die voor Riet was ingeschakeld, vond dat zij moest worden opgenomen in een verzorginghuis. Dan blijkt dat ze ook daarvoor te veel is afgegleden, zowel geestelijk als lichamelijk. Het wordt een zorghotel. Daar gaat ze ’s nachts aan de wandel en is ze erg in de war. Riet heeft suikerziekte, en de medicatie blijkt niet goed afgesteld. Ze komt in het ziekenhuis, en het loopt nu tegen Kerstmis. De kinderen eisen dat ze pas uit het ziekenhuis wordt ontslagen, als er een goede verzorging is gegarandeerd.
Zo komt Riet in het Sarphatihuis in Amsterdam terecht, iets waarvoor de arts in het ziekenhuis alles uit de kast moest halen.

Gelukkig is er op dat moment een Ombudsteam-lid dat snapt wat er is gebeurd en weet waar hij aan de bel kan trekken. Twee dagen later verhuist Riet tijdelijk naar een Utrechts verpleeghuis. Er wordt daar verbouwd, maar de professionele begeleiding gaat van meet af aan goed. Ook de verhuizing naar een ander Utrechts huis loopt prima. Jaap kan steeds met de bus en later met de regiotaxi bij Riet op bezoek. En daar ging het om.

Voor alle Utrechters:
PvdA Ombudsteam Utrecht
Spreekuur: woensdag van 10.00 tot 12.00 uur
Amsterdamsestraatweg 212
Tel.: 030-2861121
[email protected]

Uit: Stadsblad Utrecht: woensdag 8 oktober 2014