13 maart 2017

“Slimme” meters blijken niet zo slim

In Nederland worden steeds meer klassieke kilowatt uurmeters vervangen door elektronische varianten. Een bekend voorbeeld hiervan is de zogenaamde ‘slimme meter’. De overheid wil dat in 2020 in elk huishouden zo’n slimme meter is geïnstalleerd. De Universiteit van Twente heeft in samenwerking met de Hogeschool van Amsterdam onderzoek gedaan naar elektronische energiemeters.

Uit het onderzoek blijkt dat elektronische meters in de praktijk vaak te hoge waardes aangeven. De onderzoekers schatten dat in de meterkasten van zeker 750.000 Nederlandse huishoudens een meter is geïnstalleerd die potentieel foute meterstanden kan weergeven. Zo slim blijkt de ‘slimme’ meter dus niet te zijn.

De PvdA ziet dat dit voor consumenten vervelende financiële gevolgen heeft en bovendien bureaucratische rompslomp met zich meebrengt (alsmaar bellen met energieleveranciers, steggelen over wat wel of niet de juiste meterstanden zijn). Wij willen niet dat bewoners de dupe worden van deze mistanden en daarom hebben we schriftelijke vragen gesteld aan het Utrechts college.