7 september 2016

VVD misbruikt vrouwenonderdrukking

Minister Schippers probeert te scoren met onderbuikgevoelens als ze vrouwenonderdrukking koppelt aan de islam. Haar blinde vlekken wakkeren niet alleen islamofobie aan, betoogt PvdA Utrecht-voorzitter Lou Repetur, ze zijn ook schadelijk voor de aanpak van het complexe probleem dat vrouwenonderdrukking in werkelijkheid is.

 

Ernstig hoe onder het mom van “aanpak vrouwenonderdrukking” de VVD politiek van de onderbuik bedrijft. Nog ernstiger als dit persoonlijk en gemeend is. Des te duidelijk worden de blinde vlekken van minister Schippers zichtbaar in de H.J. Schoo-lezing die zij maandag 5 september uitsprak.

In de lezing koos zij ervoor niet haar beleidsterrein, de zorg, te bespreken, maar wilde ze het hebben over de dingen die haar “’s nachts wakker houden.” En dat bleek vrouwenonderdrukking te zijn. Maar dan wel een heel specifiek soort vrouwenonderdrukking, namelijk die vanuit islamitische hoek.

 

Slachtoffer van een bekende

Vrouwenonderdrukking is geen alleenrecht van extremisten, het is een wijdverbreid probleem. De dochter van Edith Schippers loopt veel meer risico seksueel geweld te ervaren van een bekende dan onderdrukt te worden door islamitische extremisten. Jaarlijks worden ruim 200.000 vrouwen en 100.000 kinderen mishandeld in gezinnen uit allerlei politieke en religieuze stromingen. 80 vrouwen en 50 kinderen sterven per jaar aan de gevolgen daarvan.

Waarom een oproep over slechts één vorm van vrouwen onderdrukking? Wat maakt dat deze eenzijdige doch hartstochtelijke roep juist nu komt? En waarom blijft de VVD vasthouden aan bezuinigingen op sociale werkers (weer 5% minder banen in het eerste kwartaal) die empowerment breed voorstaan?

Omdat de verkiezingen eraan komen en islamofobie tegenwoordig goed scoort.

 

Niet de enige

En Schippers is niet de enige VVD-dame die vrouwenonderdrukking inzet als politiek wapen. Laatst zette het Amsterdamse VVD-raadslid Dilan Yeşilgöz in de uitzending bij Pauw de boerkini hartstochtelijk en bij voorbaat weg als een instrument voor vrouwenonderdrukking. Ongeacht de aanwezige dames in de zaal die goed en helder konden uitleggen dat het dragen van bedekkende zwemkleding voor hen een persoonlijke keuze is.

Natuurlijk zal dat niet voor iedereen zo zijn. Juist vrouwenonderdrukking vraagt het grotere plaatje zien om onderscheid te kunnen maken tussen persoonlijke vrijheid en sociale dwang.

Het cultiveren en vergroten van de tegenstellingen tussen bevolkingsgroepen is niet de nieuwe toon die we nodig hebben. Ook ik wil graag extremen aanpakken maar niet enkel met de focus op één religieuze stroming. Rechts-extremistisch populisme ervaar ik als even kwalijk.

Dit valt mij tegen van de VVD.