24 november 2016

Wees creatief om de woningnood op te lossen

Al meerdere malen heeft de PvdA gevraagd om actie te ondernemen rondom het huisvesten van statushouders en jongeren die vanuit de maatschappelijke opvang uitstromen. Het standaard antwoord van het college is: “we zijn er mee bezig”. Ondertussen zijn we alweer een jaar verder en nog steeds ligt er geen concreet plan. Daar waar Utrecht weinig actie onderneemt, is Amsterdam veel verder en actiever met creatieve vormen en door samenwerkingsverbanden aan te gaan om de woningnood onder deze groepen op te lossen. Woningcorporatie De Key, gemeente Amsterdam en Socius Wonen realiseren in Startblok Riekerhaven 564 woningen voor 282 Nederlandse jongeren en 282 jonge vergunninghouders. Ze bouwen samen aan een bruisende community waar de jongeren zelf hun woningen beheren, een netwerk opbouwen en elkaar helpen en inspireren in hun persoonlijke ontwikkeling. De gemeente Amsterdam is nauw betrokken bij het Startblok vanwege de opgave meer woonruimte te creëren voor jongeren in het algemeen en jonge statushouders in het bijzonder. Vanuit de gemeente zijn dan ook verschillende afdelingen betrokken.

Vragen:

  1. Klopt het dat er op dit moment nog 300 statushouders gehuisvest moeten worden in Utrecht? Kan het college aangeven of zij voor het eind van het jaar deze mensen gehuisvest heeft? Zo nee, waarom niet en wat zijn de consequenties?
  2. Kent het college projecten zoals *Riekerhaven waar Amsterdam mee bezig is?
  3. Is het college het met de PvdA eens dat dit soort creatieve projecten alle steun verdienen om zo de woningnood voor een deel op te lossen?
  4. Klop het dat het college afspraken met de woningcorporaties heeft gemaakt om eerst alle locaties voor woningen aan hen voor te leggen? Bent u bereid om af te zien van deze afspraken om zo sneller tot actie te kunnen overgaan zoals in Amsterdam?
  5. Is het college bereid om z.s.m. actie te ondernemen naar het voorbeeld van Amsterdam?

*http://www.startblok.amsterdam/