Door Hester Assen op 13 september 2018

Een plek voor graffiti kunstenaars in Utrecht

Street-art

Street-art is in veel steden, binnen en buiten Nederland, een trekpleister. Als we het hebben over street-art of graffiti, dan wordt dit vaak gekoppeld aan vandalisme. Dat is niet gek, want vorige week nog werden er vragen gesteld over de tags waarmee publiek en privé eigendom aangetast zijn in Utrecht. Toch missen we als stad een kans als dit de enige manier is waarop we naar street-art en graffiti kijken. Het is ook een kunstvorm. In veel steden biedt dit jong talent en gevestigde artiesten de kans zich te ontwikkelen en mooie dingen te maken die publiek trekken.

De Grindbak

Utrecht kent bekende artiesten als de Verfdokter, JanIsDeMan en KBTR. In veel steden zijn er aangewezen legale plekken om mooie dingen te maken. Er is nu één plek in Utrecht waar artiesten legaal street-art kunnen maken: de Grindbak, naast de Yard bij de Kruisvaartkade. Deze zou volgend jaar sowieso sluiten omdat hier woningen komen, maar vorige week werden hier ineens in opdracht van de gemeente al hekken geplaatst om het terrein af te sluiten.

Nieuwe plek voor street-art

De PvdA wil weten of de wethouder het met ons eens is dat street-art ook kunst is en kansen biedt? En zo ja, is de wethouder dan ook van mening dat er minimaal één plek in Utrecht moet zijn waar artiesten legaal graffiti moeten kunnen spuiten? Is de wethouder bereid een andere, geschikte, plek te zoeken in overleg met betrokkenen? Deze vragen zal ik donderdag 13 september mede namens D66, GroenLinks en Student en Starter stellen in het vragenuur.

Hester Assen

Hester Assen

18-1-2024: Hester Assen is om persoonlijke redenen met verlof als raadslid. Lees hier haar verlofbrief. Titus Stam vervangt haar de komende periode. Hesters portefeuilles zijn de komende tijd als volgt verdeeld onder de raadsleden: Jeugd en Jeugdzorg: Mohamed Talhaoui Onderwijs, bibliotheken, volksgezondheid en sekswerk: Ilse Raaijmakers Veiligheid, stationsgebied, vastgoed, asiel&integratie, cultuur, erfgoed: Titus Stam n.b. voor de onderwerpen

Meer over Hester Assen