2 december 2020

PvdA dient Tegenbegroting in bij het slotdebat over Programmabegroting 2021

Donderdag 3 december bespreekt de Utrechtse gemeenteraad de Programmabegroting 2021. Hiermee wordt het (financiële) beleid voor de komende tijd vastgesteld. Wij zijn het met veel keuzes van de coalitie (GroenLinks, D66 en ChristenUnie) niet eens en daarom dient fractievoorzitter Rick van der Zweth onze eigen Tegenbegroting in.

Voorstellen PvdA

In onze ogen biedt het college geen duurzame oplossing voor de grote vraagstukken die nu voorliggen door de coronacrisis, zoals: toenemende armoede, kansenongelijkheid in het onderwijs, het tekort aan betaalbare woningen en toenemende gezondheidsverschillen.

In de Tegenbegroting doet de PvdA voorstellen om kansen te bieden aan iedereen. Zo doen we onder andere voorstellen voor:

  • Creëren van basisbanen;
  • Omscholing naar de zorg, het onderwijs en de politie mogelijk maken;
  • Investeren in Praktijkondersteuners Jeugd bij huisartsen;
  • Wegwerken van achterstanden in het onderwijs;
  • Een flinke investeringsimpuls voor meer betaalbare woningen.

Bestaanszekerheid en daardoor kansen voor iedereen

Onze focus ligt op werk voor iedereen en de benodigde investeringen voor bestaanszekerheid op de lange termijn. Juist nu is een overheid nodig die die deze keuzes durft te maken om de groeiende tweedeling in onze stad tegen te gaan. Alleen dan kunnen we zorgen voor échte kansengelijkheid voor Utrechters.

Lees hier hoe de PvdA in de Tegenbegroting onze voorstellen verantwoordt:

Tegenbegroting 2021