15 november 2021

Rick van der Zweth blikt terug op slotdebat Programmabegroting

Afgelopen donderdag was in de Utrechtse gemeenteraad het slotdebat van de laatste begroting van dit college. Onze fractievoorzitter Rick van der Zweth memoreerde in zijn inbreng het overlijden van zijn opa een jaar geleden. Midden in de lockdown, met het verdriet en het afscheid nemen in kleine kring, wat daar toen bij hoorde. Hij vertelde verder over de situatie nu, waar de maatregelen rondom corona een ideologische discussie lijken te zijn geworden tegen de macht in plaats van  vóór de volksgezondheid. Een discussie die de verschillen in onze stad uitvergroot, tussen groepen maar ook tussen de kansen die mensen krijgen. 

 Pleidooi voor ambitieuze overheid

Rick: “We kijken vooruit naar een winter die waarschijnlijk weer zwaar wordt. Zeker voor mensen die kwetsbaarder zijn. Bijvoorbeeld door hun gezondheid en daarom uit voorzorg binnen moeten blijven. Of door hun onzekere inkomen, waardoor men niet weet of ze financieel het einde van de maand halen. Ons pleidooi was voor een overheid die zekerheid biedt. Een ambitieuze overheid die politieke keuzes maakt en daarvoor durft te investeren. Het college biedt dit niet. Met een vrijwel beleidsluwe begroting lijkt het alsof ze de rit verder wel uitzitten. De PvdA maakt deze keuzes wel, daarom hebben wij onze tegenbegroting (https://utrecht.pvda.nl/nieuws/pvda-presenteert-tegenbegroting-utrecht-weer-voor-iedereen/) gepresenteerd”. 

 Mooie resultaten

Wij hebben daarnaast verschillende voorstellen gedaan, met een paar mooie resultaten. In een tijd met gigantisch stijgende energieprijzen, moet iedereen de energierekening kunnen blijven betalen. Onze oproep om toe te werken naar een permanente energieregeling voor minima is overgenomen door het college. Wij riepen op eindelijk werk te maken van een verdere stop van de verkoop sociale huur, de stad is al onbetaalbaar. Deze motie is aangenomen en gaat terugkomen in de prestatieafspraken met de woningbouwcorporaties in 2022. Laaggeletterdheid wordt voortaan standaard in beeld gebracht zodat er gerichter beleid gemaakt kan worden om zo te zorgen voor gelijke kansen. We zien dat mondige ouders er bij zwemles beter tussen komen dan andere ouders. In de praktijk zijn dan vaak kinderen uit kansarmere gezinnen de dupe. Ons voorstel voor een eerlijk aanmeldsysteem voor zwemles heeft het ook gehaald. De motie voor een permanente winteropvang in 2022 voor dak- en thuislozen, hard nodig in de maanden dat het koud is, heeft het tot onze verbazing net niet gehaald. Wij blijven ons hiervoor inzetten. 

Utrecht weer voor iedereen

Dit, samen met verschillende toezeggingen in de commissie, levert een mooi resultaat op. Belangrijke voorstellen voor een Utrecht weer voor iedereen. Rick: “Onze tegenbegroting, waar wij voorstellen doen voor in het onderwijs, betaalbaar wonen en een eerlijke klimaatagenda, heeft het zoals verwacht niet gehaald. Wij laten zien dat er miljoenen op de plank liggen of beter besteed kunnen worden om de bestaanszekerheid van velen te garanderen. De tegenbegroting is ritueel om kleine redenen afgewezen. Wij hebben er echter mee laten zien dat onze politieke keuzes wel degelijk kunnen en (financieel) haalbaar zijn. Laat de inzet naar de verkiezingen hiermee maar duidelijk zijn. Op naar een Utrecht weer voor iedereen”.