Door Rick van der Zweth op 16 mei 2023

Voorjaarsnota 2023: Blijven investeren in moeilijkere tijden

Zojuist heeft het college de voorjaarsnota 2023 gepresenteerd. Daarin staat een moeilijke boodschap: we leven in een onzekere tijd met financiële tegenslagen. Inflatie, stijgende rente en bouwkosten en bezuinigingen van de Rijksoverheid zorgen voor grote uitdagingen voor onze stad. Voor de PvdA is het van het allergrootste belang dat we daarin blijven omkijken naar de kwetsbaarste Utrechters.

Fractievoorzitter Rick van der Zweth: “De bezuinigingen van het Rijk op de jeugdhulp en WMO zijn een grote zorg. Dit raakt de Utrechters die het kwetsbaarst zijn het hardst. Het is belangrijk dat het college een groot deel van de financiële klap opvangt om te voorkomen dat mensen niet de zorg krijgen die ze nodig hebben.” De PvdA vindt het belangrijk om te blijven investeren. Dat is hard nodig om de wooncrisis, ongelijkheid en klimaatverandering te bestrijden. “Ongelijk investeren voor gelijke kansen blijft een belangrijk principe, juist in financieel onzekere tijden.” Dit doen we onder andere door minima financieel extra te ondersteunen en compensatie voor betaald parkeren te bieden. Verder gaan we versneld betaalbare woningen realiseren, maatschappelijke organisaties in onze stad compenseren voor inflatie en nog veel meer.

Dit is hard nodig voor het bestrijden van de drie grote crises in deze tijd: het tegengaan van ongelijkheid, zorgen voor betaalbaar wonen en tegengaan van de klimaatverandering. Een opdracht waar wij voor blijven knokken.

Rick van der Zweth

Rick van der Zweth

Wat mij motiveert: Utrecht is een prachtige stad, maar we staan voor grote uitdagingen. De woningmarkt is totaal overspannen, veel van onze stadsgenoten hebben moeite om de rekening te kunnen betalen en de pandemie en energiecrisis heeft veel Utrechters op een nog grotere achterstand gezet. Wat ik al langer zie in onze stad, is een

Meer over Rick van der Zweth