Deze maand is de Utrechtse coalitie van GroenLinks, D66, PvdA, ChristenUnie en Student&Starter twee jaar onderweg. Dankzij deelname van de PvdA aan deze coalitie is er in samenwerking met de andere partijen een hoop bereikt als het gaat om betaalbaar wonen en gelijke kansen.
In Utrecht wordt er veel gebouwd, meer dan in elke andere stad in Nederland. En dat is hard nodig: door het woningtekort loopt alles vast. En bouwen doen we niet meer alleen voor mensen met veel geld: dankzij onze inzet wordt er bij nieuwbouwprojecten veel sociale huur gebouwd. Ook kwam er een regeling die betaalbare woningen reserveert voor mensen met middeninkomens. We hebben afspraken gemaakt met woningcorporaties: in Utrecht gaan we eindelijk(!) stoppen met het verkopen van sociale huurwoningen. Waar bouwen niet opschiet, mag de gemeente ingrijpen en bijvoorbeeld grond onteigenen. En we pakken leegstaande woningen aan. Zo zorgen we ervoor dat Utrecht van een niet functionerende “woningmarkt” naar echte volkshuisvesting gaat.
We maakten meer geld vrij voor het bestrijden van armoede en brachten een focus aan op het bestrijden van kinderarmoede. Mensen die opgroeien in armoede, nemen de gevolgen daarvan vaak hun hele leven mee. Op latere leeftijd kan dit zich vertalen in een grotere kans op werkloosheid, armoede of zelfs dakloosheid. Voor mensen die dakloos zijn, regelden we meer plekken in de winteropvang. Niemand mag immers op straat slapen. En belangrijk: er komt een compensatie voor mensen met een laag inkomen wanneer betaald parkeren wordt ingevoerd.
Goed onderwijs is belangrijk voor gelijke kansen. In Utrecht zijn er veel verschillen tussen scholen. Zo is het lerarentekort op de ene school groter dan op de andere school. Vaak hangt dit samen met het gemiddelde inkomen van de buurt waar de school staat. Er komt een plan om dit aan te pakken. Ook zorgden we ervoor dat vrijwillige ouderbijdrages voor basisscholen in één pot komen, zodat het geld eerlijk verdeeld kan worden en alle kinderen dezelfde dingen kunnen meemaken tijdens hun schooltijd.
Er komt extra inspanning voor de buurten waar mensen dat nodig hebben door een mix van armoede, werkloosheid en kansenongelijkheid. Ons voorstel voor een buurtagenda wordt uitgevoerd in Kanaleneiland, delen van Ondiep en Zuilen en Parkwijk. Met de buurtagenda wordt samen met bewoners gewerkt aan de verbetering van hun buurt en kunnen bewoners op een eenvoudige manier voorstellen doen voor verbeteringen van hun wijk. Ook werd het Utrechtse Ombudsloket geopend, iets waar we al jaren voor pleiten. Het is belangrijk dat mbo-studenten dezelfde kansen krijgen als hbo- en wo-studenten. Door ons initiatief doen mbo-studenten nu mee met de UIT-week en wordt gekeken of er een mbo-traineeship kan komen bij de gemeente.
We moeten na twee jaar ook stilstaan bij de toekomst. Helaas is er veel onzekerheid door zware bezuinigingen van Den Haag op het geld dat gemeentes krijgen. Daardoor moet ook Utrecht pijnlijke keuzes maken. De komende tijd wordt in de debatten rondom de Voorjaarsnota meer duidelijk over de keuzes die gemaakt zullen worden. De inzet van de PvdA zal daarbij zoals altijd zijn: zorgen voor kansengelijkheid, het aanpakken van de woningnood en klimaatverandering tegengaan.
Utrecht stond twee jaar geleden voor een zware opgave, met een wooncrisis en scheidslijnen tussen arm en rijk die dwars door de stad lopen. Die problemen zijn niet binnen twee jaar opgelost. Maar we zijn er trots op dat we deelnemen aan een coalitie die inzet op ongelijk investeren voor gelijke kansen, en een bijdrage hebben kunnen leveren aan het aanpakken van deze problemen. Dat moet de komende jaren onverminderd de focus blijven van onze gemeente, en als PvdA zullen we daarvoor blijven strijden.